Τρίτη, Φεβρουαρίου 06, 2007

Τα βρυξελιώτικα...

Στην έδρα και πρωτεύουσα της σύγχρονης Βαβέλ (= Ευρωπαϊκή Ένωση), στις Βρυξέλλες, εκεί όπου συνυπάρχουν 27 διαφορετικοί λαοί με τις συνήθειες, τις νοοτροπίες και τον τρόπο εργασίας τους, έχει επινοηθεί, μεταξύ άλλων, κ μια νέα γλώσσα. Το αξιοπερίεργο, αλλά κυρίως το καινοτόμο αυτής, είναι ότι είναι μια νέα γλώσσα στα πλαίσια των υπαρχουσών γλωσσών. Ωραία, αυτό μάλλον είναι λίγο ακαταλαβίστικο. Εννοώ πώς η νέα αυτή γλώσσα είναι νέα για όλες τις υπάρχουσες γλώσσες. Χμ, και ακαταννοητό είναι. Περιγράφω:
Έστω ότι αναγκάζεστε (γιατί μόνο από ανάγκη θα βρεθείτε σε αυτή τη δινή θέση, αν είναι από επιθυμία τότε είστε βιτσιόζοι και θα ασχοληθούμε άλλη φορά με την περίπτωσή σας) να διαβάσετε το κείμενο που επεξηγεί την Τάδε πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής π.χ την Περιφερειακή Πολιτική. Φυσικά ως περήφανοι Έλληνες θα επιλέξουμε τη μητρική μας γλώσσα. Πολύ ωραία. Μέχρι εκείνη τη στιγμή όλα πάνε καλά, άσε που αισθανόμαστε και εθνική υπερηφάνια που η γλώσσα μας ανήκει στις επίσημες γλώσσες της Βαβέλ. Κατεβάζουμε το κείμενο σε μορφή pdf στον υπολογιστή μας, το εκτυπώνουμε για διευκόλυνσή μας, βάζουμε τα γυαλιά μας, παίρνουμε και ένα μαρκαδόρο για να σημειώνουμε και αρχίζουμε την ανάγνωση. Μόλις στη δεύτερη παράγραφο συνειδητοποιούμε ότι ενώ οι λέξεις και τα γράμματα μας είναι γνωστά δεν καταλαβαίνουμε γρί. Τίποτα, niente, nada, rien!!! Και αναρωτιόμαστε γιατί. Τότε λέμε, "α, θα φταίει η μετάφραση" ας το διαβάσω το κειμενάκι (389 σελίδες) στα αγγλικά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και ανακαλύπτουμε στην πρώτη παράγραφο αυτή τη φορά ότι και πάλι γρι δεν καταλαβαίνουμε!!!
Αυτή λοιπόν η ακατάλυπτη γλώσσα απαιτεί από τον αναγνώστη (προσοχή μιλάμε για τον αναγνώστη της μητρικής του γλώσσας) να εντρυφήσει σε αυτή. Και να καταννοήσει ότι πίσω από κάθε λέξη κρύβεται η διαδικασία λήψης αποφάσεων αυτού του μορφώματος. Δηλαδή η συνεχής διαδικασία του συμβιβασμού. Για να συμβιβαστείς όμως, ακόμη και στο πιο απλό θέμα, θα πρέπει να το συζητήσεις για ώρες σε χίλια διαφορετικά επίπεδα. Από τους υπαλλήλους μέχρι τους υπουργούς. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, το μπάχαλο. Μεγάλο μπάχαλο. Κ γίνεται ακόμη χειρότερο στον τελικό αναγνώστη, στον εφαρμοστή της Χ πολιτικής! Που δεν καταλαβαίνει.
Ας φανταστούμε και το απίθανο! Η ίδια η Επιτροπή αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα βάζει τους υπαλλήλους της να παρακολουθούν σεμινάρια τιτλοφορούμενα "fight the fog - clear writting"!!! Ποια ομίχλη να παλέψετε, βρε...γραφειοκράτες (μέγιστη προσβολή). Εδώ πρέπει να εντάξετε στα πανεπιστήμια, αν όχι στα σχολεία, ειδικό μάθημα εκμάθησης της γλώσσας σας: "Βρυξελιώτικα Ι - Βruxellois Ι (γαλλιστί)".
Αυτή τη γλώσσα καλούμε αυτή τη στιγμή όχι μόνο να καταλάβω αλλά να αναπαράγω και γιαυτό σκέφτηκα να μοιραστώ τον πόνο μου!!! Ο θεός να σας φυλάει από τέτοια ασχολία.
Δέχομαι εκφράσεις συμπάθειας από 9 π.μ μέχρι 9 μ.μ
Ευχαριστώ (κλαψ)

Υ.Γ Την ορθότητα αυτών μπορεί να πιστοποιήσει και η κροτ (krotkaya.blogspot.com)

20 σχόλια:

globetrotter είπε...

27 είναι οι διαφορετικοί λαοί, όχι 25...

Περαστικά πάντως :-Ο

mithradir είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο!!! Είναι πρόσφατη η είσοδος των νέων όμως και νομίζω ότι έχω κάποιο ελαφρυντικό...
Καλώς μας βρήκατε. Θα σας επισκεφτούμε πάραυτα σήμερα

mithradir είπε...

Δεν έχεις βάλει το blog σου στο profile και δε μπορώ να σε βρώ.

globetrotter είπε...

Χεχ, είναι που δεν έχω blog. Απλά διαβάζω κάποια blogs που μου αρέσουν και αφήνω σχόλια.

:-).

mithradir είπε...

Ωραίος. Να διαφημιζόμαστε ότι σας έχουμε αναγνώστη ή απλώς περνούσατε?

globetrotter είπε...

Ε κοίτα, το blog το βρήκα από λίνκ στο blog της krotkaya και το διαβάζω από το πρώτο πόστ οπότε μάλλον ναι. :-D.ι

mithradir είπε...

Τέλεια. Είστε συνολικά 3, οπότε σας πάω άνετα κ για φαγητό.

globetrotter είπε...

Χαχαχαχα, έγινε :P.

Кроткая είπε...

είδα και γω 8 σχόλια και είπα πως θα πλάκωσε κόσμος.
αλλά τελικά, απλώς το κάνατε chat room.

πέραν του ότι προσυπογράφω το κείμενο, υπάρχει και μια άλλη γλώσσα για την προφορική επικοινωνία: τα freenglish, δλδ μίξη αγγλικών και γαλλικών, επειδή όλοι μας μισομιλάμε τις δυο αυτές γλώσσες, αλλά κανείς δνε τις μιλάει άπταιστα. Εξου και οι native speakers έχουν γλωσσικό περιορισμό!!

mithradir είπε...

Ναι ναι, μίλησε η κα. Επιτυχημένη- Πουλδιαβασμένη - Πολυταξιδεμένη!!! Άντε ρε στο Άμστερνταμ με τη Μαμά σου (αχ το ευχαριστήθηκα το φαρμάκι δις. Το άλλο είναι στο μπίρι μπίρι μποξ σου!!!)
Φιλούθια

stefy είπε...

Εμ, στην αναπαραγωγή είναι το πρόβλημα. Κουράγιο και καλή συνέχεια.
:))

allmylife είπε...

ήρθα να ευχαριστήσω για το ποίημα που μου αφιερώσατε!!!!

(ζήλεψες ροδακινόσυκό μου;;;)

και να εκφράσω την αμέριστη συμπάθειά μου για το μαρτύριο που περνάτε.

όταν πάμε όοοοολοι μαζί εκεί,
θα μου μεταφράζετε παρακαλώ;

(ξαναζήλεψες ροδακινόσυκό μου;)

mithradir είπε...

Ούτε συζήτηση!!!!!!!!!
Άντε να το κανονίσουμε όμως!!! Μια καλή περίοδος - ημερομηνία είναι στις 21 Ιουνίου = Γιορτή της Μουσικής... Ρώτα και την κροτούλα να σου πεί τι ωραία που είναι.

Кроткая είπε...

έλα να βλέπω εισιτήρια, άντε μπράβο!

Απολλώνια είπε...

Χμ! Είμαι μέσα στην ώρα ...
Περαστικά, μην κλαίς καλέ...

Θες να στείλω τη μάνα μου που ξέρει Αρβανίτικα να τους βγάλει εκτός;

Καλημέρες!
:)

mithradir είπε...

Απολλωνία
ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ στείλε τη να δούνε τι θα εστί βερύκοκο!!!

mithradir είπε...

Απολλωνία
ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ στείλε τη να δούνε τι θα εστί βερύκοκο!!!

valentin είπε...

Είχα και εγώ μια ωραία εμπειρία με κάτι ντοκουμέντα για τη γλωσσική πολιτική. Πράγματι, πολύ eurojargon. Βέβαια, για να λέμε και τα σωστά σωστά, άμα πάρεις να διαβάσεις τίποτα και της ελληνικής κυβέρνησης δε θα τα βρεις τόσο μπαστούνια αλλά θα ζοριστείς και εκεί. Απλώς η ΕΕ είναι με τόση λίγη δημοκρατική νομιμοποίηση που μόνο όσοι ασχολούνται βγάζουν άκρη.

Τώρα, να πω από την άλλη, πραγματικά τεράστιο σάιτ, πολύ πράμα, βρίσκεις τα πάντα στο ίντερνετ για ό,τι σε ενδιαφέρει. Εντάξει, δεν τα 'χει μαζεμένα και τόσο καλά οργανωμένα όσο θα μπορούσε αλλά είναι εκεί. Στην Ελλάδα μόνο πολύ πρόσφατα άρχισε αυτό. Anyway, σας ζάλισα.

Ανώνυμος είπε...

Wraio to post, opws m'aresoun, mikra alla me xaraktira! ase mou katarripses ena mytho (gia tin babel elega bebaia)...
etsi den einai ola ta nomika keimena omws?

mithradir είπε...

Valentin
Γειά σου. Δίκιο έχεις αλλά τι να πώ και εγώ ο δόλιος βρέθηκα σε δύσκολη στιγμή. Είναι πολλά τα χρόνια στο ευρω-κουρμπέτι βλέπεις!!!

ΟΛΓΑ Κ ΕΥΑ
ΚΑλώς την και πάλι!!! έτσι είναι τα νομικά κείμενα αλλά και αυτά τι να πώ το παραχέζουν!!!!!!!!!